Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Може ли да се контролира напрежението на Корейския полуостров

Къдринка Къдринова в Бизнес старт, 26.04.2017

Къдринка Къдринова, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Къдринка Къдринова, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Играта на Корейския полуостров е много голяма и не е само между Северна и Южна Корея. Там има геополитическо състезание между Китай и САЩ, защото Китай, естествено поради ролята си в региона и глобалната си позиция има глас и то много сериозен в това вътрешно корейско напрежение. Това каза журналистът Къдринка Къдринова в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. Къдринова се завърна наскоро от Журналистическа конференция "Ролята на медиите в световния мир" в Южна Корея

"Корея е единствената разделена нация в света. Там това е много болезнена тема".  

Китай е категорично против тази американска система за противоракетна отбрана, която се изгражда в Южна Корея, каза гостенката. "Тази система почти е готова, въпреки че крайният срок бе края на годината. Бърза се тя да бъде стартирана преди президентските избори на 9 май".

"Китай заявяват и, че не могат да бъдат държани отговорни от САЩ за политиката на Северна Корея, въпреки че могат до някаква спетен да й повлияват".

Анализаторите твърдят, че Тръмп не е имал никакво намерение за удар срещу Северна Корея, а е било просто начин да се предизвика завой в политиката на страната. 

"Сеул е в обсега на всички тези севернокорийски оръжия. Южна Корея, като територия е приблизително колкото България, 110 хил. кв. км., а населението е 51 млн. и 24,5 млн. от тях живеят в региона около Сеул".

Какви са начините на Северна Корея, САЩ и Китай, за да маркират силни позиции на политическата сцена? Кои са кандидатите за президент в Южна Корея? Как тече предизборната кампания? Има ли шанс и по какъв начин може да се случи едно обединяване на Северна и Южна Корея?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт