Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как Brexit ще се отрази на България и на света

Проф. Веселин Минчев в Бизнес старт, 20.04.2017

Проф. Веселин Минчев, икономист, БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Веселин Минчев, икономист, БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Надявам се да бъде намерена прагматична среда, която да урегулира положението на емигрантите във Великобритания, включително и на българите, които работят в чужбина. ​Това каза икономистът проф. Веселин Минчев от БАН в предаването "Бизнес старт" на  Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

В университетските среди се счита, че нищо кой знае какво няма да се случи, въпреки че наистина Brexit е прецедент и напускането на ЕС на една такава водеща икономика като британската не може да не се отрази съществено на света, каза още гостът.

"Добре е да имаме миграционни коридори, включващи страни като Великобритания, Германия и България, защото те включват емиграция и трансфери, които получаваме от там. В България цели региони зависят от тези трансфери".

Ще има проблеми за новопристигналите емигранти във Великобритания, но за вече установилите се - няма да има, категоричен бе проф. Минчев.

Великобритания приема между 200 и 350 хил. чуждестранни граждани през последните години, а от години си поставят за цел да не приемат повече от 100 хил. души, заяви професорът. "За това е нормално да има реакции на британското общество". 

По думите на събеседника "на всеки 7 - 10 години има обратна вълна" от емигранти. Той обясни, че можем да очакваме завръщане на емигранти, но дали България ще успее да се възползва от една такава вълна, зависи от разгръщането на политики, предимно на местно ниво.  

Защо се получава толкова фундаментална разлика в оценката на значението на вноса на работна ръка за Великобритания? Ще увеличи ли Brexit сивия сектор на Острова? Има ли дискриминация на българите на трудовия пазар в Западна Европа?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт