Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българските МСП са в Топ 4 по инициативност в Плана Юнкер

Огнян Златев в Бизнес старт, 20.04.2017

Огнян Златев, председател на Представителството на Европейската комисия в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Огнян Златев, председател на Представителството на Европейската комисия в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България се вписва успешно в проектите по Плана Юнкер. Това каза председателят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgariua с водещ Иван Нончев. Златев гостува в предаването в рамките на съвместната рубрика на Bloomberg TV Bulgaria и фондация Европейски институт, която има за цел да хвърли светлина върху механизмите, по които функционира Планът Юнкер и възможностите за българския бизнес.

Поставените като параметри цели в началото на Плана са постигнати и това даде основание на председателя на ЕК да предложи миналата година продължаване на времевата рамка на действие на Плана Юнкер, подчерта гостът. 

"Вече говорим за План Юнкер 2.0. Според първоначалния план, със средствата, които ЕК и Еевропейската инвестиционна банка събират на едно място, трябваше да се мобилизира финансов ресурс в размер на 315 млрд. евро, сега говорим за по-амбициозната цел от 500 млрд. евро и времевият хоризонт се измества от 2018 до 2020 година". 

Бизнесът е динамичен не само в света, но и в България, каза събеседникът. "Световната обстановка е динамична и бизнесът трябва да се адаптира достатъчно бързо. Българските малки и средни предприятия (МСП) стоят много добре в този процес по отношение на инициативност за възползване от възможностите, предоставяни от Плана Юнкер".

"Ние сме в Топ 4 на страните от ЕС, заедно с Естония, Италия и Испания. За тази класация се използва индикатор, базиран на съотношението между БВП на страната и мобилизираните средства през Плана Юнкер".

Към края на 2916 има над 700 български МСП, които вече са се възползвали от Програмата Юнкер и мобилизираните средства са над 138 млн. евро, заяви Златев.

Какви са стълбовете на Плана Юнкер и как се развиват различните му посоки? Как се развива Порталът за инвестиционни проекти на ЕС и колко са проектите, които касаят България? Възползват ли се българските компании в достатъчна степен от Информационния хъб за подготвяне на проекти към Програмата Юнкер? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт