Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Социалните приоритети на новата власт

Лидия Шулева в Бизнес старт, 19.04.2017

Лидия Шулева, бивш министър на труда и социалната политика и бивш министър на икономиката на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Лидия Шулева, бивш министър на труда и социалната политика и бивш министър на икономиката на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предвид коалицията, която предстои да бъде създадена за управление през следващите (евентуално) четири години, бих нарекла програмата за управление "програма на възможното". Това каза Лидия Шулева, бивш министър на труда и социалната политика и бивш министър на икономиката на България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. Шулева коментира приоритетите на правителството в социалната сфера, икономиката и финансите.

"Това, което коалиционните партньори са постигнали като съгласие, виждаме материализирано в този документ, който се характеризира с общи формулировки, които са добре в областта на финансите - че не се очакват резки промени на данъците и Валутния борд. Това са императиви за добро в приоритетите - това е позитив, който виждам".  

Социалната политика буди доста дискусии, най-сериозен дебат има по отношение на пенсиите, каза Шулева. "В последните години се прилага системен подход за ерозиране на пенсионната система. Политики, които трябва да се реализират като социални политики или като политики на пазара на труда, продължават да се реализират, за съжаление, през пенсионната система. Това е изключително вредно и води до сериозно ерозиране на пенсионния модел. В тези точки има задълбочаване на проблема". 

"Има сериозен проблем с финансирането на пенсионната система. Натоварването й със социални функции, каквато е минималната пенсия, ще доведе до още по-голям дефицит в нея, а той се финансира единствено от данъци. Като прибавим към това и демографската криза, не знам докога и данъчната ни система ще издържи на натиска на пенсионната система".

Като цяло натоварването на работниците, като размер на изземване на дохода, е съизмеримо с това в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) - около 34-35% данъчно-осигурителната тежест, каза Шулева. "В България е някъде около 34% и няма голяма възможност за увеличаване на данъчната тежест".

В каква насока ще се задълбочи проблема с ерозирането на пенсионната система? Трябва ли хора, които "нямат принос към социалноосигурителната система", да получават "заместващ доход" от пенсионносигурителната система или трябва да бъдат компенсирани от механизмите на социалното подпомагане? От къде идва и какъв е ефектът на проблема "инвалидни пенсии"? Какъв тип ще бъдат новите фалити на компании, които предстоят, предизвикани от демографската криза? Какви са измененията на търсенето и предлагането на пазара на труда в България, които се очертават като доминиращи в бъдеще? Има ли начин да се справи правителството с "многоглавата ламя" на тежките регулаторни режими в бизнеса?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт