Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Политическият риск и протекционизмът - основна грижа на бизнеса през 2017

Грегорж Шилевич в Бизнес старт, 19.04.2017

Грегорж Шилевич, главен икономист на Coface за Централна и Източна Европа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Грегорж Шилевич, главен икономист на Coface за Централна и Източна Европа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2017 икономическата ситуация в Европа като цяло се подобрява, а това, което се случва в ЦИЕ, зависи от процесите в Западна Европа. Там има възстановяване, въпреки че е по-слабо и разочароващо, и то ще продължи, ако политическият риск не засегне чувствително икономиките. Това каза Грегорж Шилевич, главен икономист на Coface за Централна и Източна Европа, в предаването "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев. Шилевич гостува в студиото на Bloomberg TV Bulgaria по повод традиционната конференция, организирана днес (19.04.2017) от консулантската компания Coface за рисковете на 2017 и как се управлява корпоративния риск. 

"Много е важно какво се случва на вътрешната за ЦИЕ сцена, където има много ниска безработица, дори по-ниска от средните за Европа нива. В някои страни нивата на безработица са на рекордно ниски нива, дори в сравнение с времената преди Кризата. Това е добре за вътрешното потребление.  На фона на тези фактори мисля, че регионът ЦИЕ се представя много добре дори в сравнение. Въпреки недостига на работна сила и проблемите с демографията растежът е доста стабилен".​ 

2017 е годината на подобрението на глобалната икономика. Световният БВП ще бъде по-висок, но има много силен геополитически елемент, който засяга много икономики. До скоро се смяташе, че политическият риск няма съществено влияние върху развитите икономики, но след Brexit и на фона на изборите в Германия и Франция, това се промени. 

На въпроса защо пазарите днес реагират по-слабо на политически сътресения, отколкото в миналото, гостът каза, че от една страна пазарите са започнали да свикват и са уморени от разтърсващи новини, които обаче след това така или иначе ще бъдат последвани от стабилизиране. Вторият фактор е свързан с централните банки, посочи Шилевич. "Те инжектираха много средства в икономиките, които помогнаха на пазарите". 

"Един от основните рискове на 2017, пред които сме изправени, е рискът от протекционизъм. Изглежда, че той идва основно от САЩ и за България и за другите икономики от ЦИЕ е нисък. Но като част от ЕС, мисля че компаниите в региона все пак са изправени пред риска от протекционизъм от Западна Европа. Например минимални работни заплати за шофьори, които извършват транспортни доставки в Германия. Друг пример е, че компаниите са изправени пред нужда от различни сертификати, когато стоките им стъпват на пазари в Западна Европа. Това не са мита, но все пак са проблеми, с които трябва да се справят нашите икономики. Това са различни начини на протекционизъм. Това може да засегне ръста на глобалната търговия, но въпреки това тя ще бъде по-засилена през 2017".

Гледната ни точка към индустриалната революция трябва да се промени, каза още събеседникът. "В миналото се е гледало на нея като на производство, а днес е по-важно какво се случва на дигитално ниво и повечето индустрии трябва да се фокусират върху нуждите на IT сектора. Той трябва по-сериозно да се намеси в индустриалната революция. Има и много други сектори, засегнати от промените, като транспортния, а дори и продажбите на дребно и имотния сектор - много от продажбите се извършват онлайн".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт