Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Азиатските пазари последваха глобалните тенденции

Пазарен коментар на Ришаат Саламат, 19.04.2017

Ришаат Саламат, Bloomberg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ришаат Саламат, Bloomberg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изглежда съпротивата бе напразна. Азиатските инвеститори се бориха преди да се примирят и да се присъединят към глобалните песимистични настроения, които бяха стартирани от спада на акциите в САЩ. Това каза пазарният анализатор Ришаат Саламат, Bloomberg Хонконг, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Иван Нончев и Велко Каменов.

"Фондовите пазари от Сидни до Хонконг и Сеул отбелязаха понижения най-малко с 0,4%. Токио е единственият пазар, който се търгува с леко повишение, едва успявайки да плува на повърхността. Nikkei е много близо до границата на повишение на фона на много по-слабата йена, която подкрепя износа".

Ключов индикатор, който наблюдават анализаторите са 10-годишните японски държавни ценни книжа, каза още Саламат. "Те спаднаха до 0% за пръв път от шест месеца насам. Това се случи точно след изборите в САЩ и е ниво, което идеално съвпада с целта на Японската централна банка".

"Виждаме група инвеститори, които не са склонни да поемат рискове. Става дума за море от червени стойности за акциите след вяла търговия в САЩ и изненадващо по-слаби от очакваното резултати на Goldman. Сесията в Европа също бе трудна след новините за предсрочни избори във Великобритания. Това изявление, разбира се, предизвика скок в паунда. Азия все още запазва това повишение".

На китайските борси, вече видяхме тридневни сериозни загуби, подчерта анализаторът. "Shanghai Composite се колебае малко над дъното от последните два месеца. Анализаторите все още се опитват да определят кой от факторите, причиняващи това е с по-голяма тежест - регулациите, напрежението около Северна Корея или страховете, че нарастващата икономика ще предизвика повече затягане от централната банка".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт