Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кой инвестира в бедните региони на ЕС

Ива Стойкова в Бизнес старт, 17.04.2017

Ива Стойкова, region.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ива Стойкова, region.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отговорността, за да стане един регион атрактивен за инвеститорите, и чуждестранни и местни, е на местната администрация. Те трябва да бъдат проактивни и да търсят. Това каза Ива Стойкова от region.bg в "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. "Това ги чака и след 2020 година". 

"От друга страна отново опираме до инфраструктурата. Инвеститорите избират Ботевград, например, защото е на 30-40 минути от София. Съвкупност от фактори дават повод на един инвеститор да избере, или да не избере дадена дестинация". 

Има две години и поне още две време до новия програмен период, подчерта Стойкова. "Сега е моментът за повече информираност, за повече инициативност, защото инвеститори не се намират от днес за утре. Може би общините трябва да заложат на т.нар. публично-частни партньорства, за да се впишат в новите условия след 2020 година. Не е рано да се мисли, а напротив, още от сега трябва да се върви в тази посока и да се мисли паралелно за инициативите по настоящия и за бъдещия програмен период".

На въпроса дали има механизъм "в обозримо бъдеще" българските бедни региони "да наваксат" и след десетина години да изглеждат по различен начин, анализаторът каза, че е оптимист и че "ако всичко се извърши, както трябва, още до края на тези оперативни програми, които текат, българските региони ще се доближат поне до средноевропейско ниво. От там нататък всичко зависи от нас". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт