Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Скъсаната нишка на доверието между бизнеса и правосъдието

Димитър Марков, Център за изследване на демокрацията, Бизнес старт, 12.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Безспорно съдебната власт е на последните места сред останалите институции по доверие на гражданите и бизнеса към нейната ефективност. Това има два много важни ефекта. Първият е, че когато една институция има ниско доверие от страна на гражданите и бизнеса, тя не може да разчита на тяхното сътрудничество. Това има особено значение при наказателните дела, но и при другите такива, защото по този начин по-малко граждани се обръщат към съда за съдействие.

Това каза в предаването „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията. Коментарът на госта в студиото идва в светлината на излязлото наскоро проучване на ЕК, т.нар. „Информационно табло“, сравняващо ефективността и качеството на съдебните институции в страните от ЕС и нареждащо България на предпоследно място по доверие към съда.

„Другата много важна последица е това, че колкото по-ниско е доверието в правоохранителните и съдебните органи, толкова повече се засилва чувството за беззаконие в страната. Това е един омагьосан кръг, който ако не бъде прекратен, може да доведе до много негативни последици“, допълни Марков.

„Фокусът в съдебната реформа се съсредоточи върху наказателното преследване, върху делата от висок обществен интерес, върху ефективността или липсата на такава на прокуратурата. Но се неглижира останалата част от съдебната власт, където необходимостта от реформа също е спешна, защото имаме ясни сигнали за неефективността й“, обобщи още той.

„Най-ключовата липса за бизнеса е предвидимостта на съдебното производство. В много държави, с които се мерим, има една предвидимост от гледна точка на срокове, от гледна точка на изход, от гледна точка на изпълнимостта на съдебните решения“, акцентира гостът в студиото.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт