Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България – икономическият аутсайдер в европейското семейство

Никола Янков, управляващ партньор в Expat Capital, Бизнес старт, 12.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Безспорно, размерът има значение. Особено във воденето на политическите разговори на високо ниво в ЕС. Но по-малките от икономическа гледна точка държави, концентрирани основно в Централна и Източна Европа, са намерили, поне повечето от тях, начин групово да защитават своя интерес, така че да контрират тази естествена своя слабост.

Това каза в предаването „Бизнес старт“ с водещ Велко Каменов управляващият партньор в Expat Capital Никола Янков. В минутите след 8:30 той коментира излезлите вчера данни за участието на различните държави членки на ЕС в общият БВП на блока, показващи огромна диспропорция (3 страни са съпричастни към формирането на над 50% от БВП на ЕС – Германия, Великобритания и Франция, на фона на далеч по-скромния принос на страни като България, която допринася за едва 0,3% от БВП на Съюза – бел.ред.).

„България стои настрана от тези инициативи (на останалите малки държави от Централна и Източна Европа – бел.ред.). Освен че сме много малки от икономическа гледна точка, ние някак си не успяваме да се позиционираме и политически на картата на Европа, за да можем да поставим нещата, които ни интересуват и да постигнем целите си“, добави той.

„Има държави като Словения, която е съпоставима с нас по БВП, която е член на еврозоната, на Шенген, както и на много други инициативи в рамките на ЕС, в които България не само че не е член и не е направила стъпки за това, а и дори не е чувала. Подобен е примерът и с Балтийските държави, Хърватска и т.н.“, каза още гостът в студиото.

Как да бъде променено това? „Това са неща, които се говорят от много години. Първо, това е влизането в еврозоната. Държавата трябва да заяви намерение да го направи, като кандидатства още днес. Трябва да се поставят и още няколко икономически цели. Една от тях може да бъде членство в ETF – международната група за изработване на мерки срещу прането на пари“, коментира още Янков.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт