Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

САЩ има второстепенна роля в Сирия

Руслан Трад, журналист и съосновател на De Re Militari, Бизнес старт, 10.04.2017

Руслан Трад, журналист и съосновател на журнал De Re Militari. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Руслан Трад, журналист и съосновател на журнал De Re Militari. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Гледните точки на Русия и САЩ за атаката по военновъздушната база Шейрат се разминават. Още от самото началото двете страни започват да си отправят взаимни обвинения. Това заяви в предаването „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев журналистът и съосновател на журнал De Re Militari Руслан Трад.

Атаката е нещо, което мнозина не са очаквали от страна на Доналд Тръмп, като е много вероятно да е заел тази позиция с цел да излъска имиджа си и да покаже, че е решителен и че може да взима подобни решения.

„Щатите имат второстепенна роля в Сирия“, каза журналистът, като допълни, че влиянието на Русия, Иран и Турция там е много по-голямо.

Единствените държави, които са изпратили редовни военни части в Сирия, са Русия и Турция. Според него Щатите не са въвлечени толкова в гражданската война. Те участват на страната на кюрдите срещу Ислямска държава.

„Турция в момента е в изключение тежка позиция заради участието си в Сирия. Тя се оказа в едно блато от доста време още от началото на своята интервенция в страната, защото се опита да прокара интереси в една територия, която вече дълбоко ферментира на терен с различни групи“, обясни Трад. По думите на журналиста всяка една от държавите ще направи компромис под масите, но тепърва ще се развиват политическите сценарии.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт