Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Между музиканти и технологични платформи прехвърчат искри

Технологичен коментар на Елена Кирилова, 10.04.2017

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Музикалната стрийминг платформа Spotify премахна албумите на Джей-Зи от каталога си по искане на рапъра, който е собственик на конкурентната услуга Tidal. Това каза технологичният редактор на Investor.bg Елена Кирилова в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

"Нито един от 12-те студийни албума не е достъпен в Spotify от събота насам, като в профила му са оставени само онези, които са в колаборация с певеца R. Kelly. Джей-Зи остро критикува онлайн музикалните услуги за това, че не плащат достатъчно на изпълнителите. През 2014 г. той придоби Tidal, за да плаща на колегите си по-голям дял от постъпленията от стрийминг услуги, които в момента носят повече от половината от продажбите на американската звукозаписна индустрия".

Spotify е пазарен лидер с 50 млн. абонати, които плащат. Но все още повече от половината потребители на услугата слушат безплатно, което води до недоволство от страна на изпълнители и звукозаписни компании

Видео стрийминг услугата Netflix се сблъсква с промяна във висшия си мениджмънт, след като компанията обяви, че дългогодишният ѝ продуктов директор Нийл Хънт ще напусне поста си през юли, каза още анализаторът. Международният директор Грег Питърс ще заеме мястото на Хънт.

"Хънт, който беше част от Netflix в продължение на 18 години, е отговорен за редица ключови промени в бизнеса на компанията, докато тя се насочи от услуга за предлагане на DVD-та по имейл до десктоп базиран стрийминг бизнес, до компания, която предлага видео през смартфони и свързани телевизори по целия свят".

Грег Питърс, който ще замести Хънт, е заемал редица роли в разработката на продукти и бизнес развитието през последните девет години в компанията. Последно Питърс ръководи процесите, свързани с отварянето на офиса на Netflix в Токио, където се занимаваше по-конкретно с лицензирането на съдържание, както и с местния маркетинг, уточни Кирилова.

Повече технологични новини четете на Investor.bg. 

Вижте целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт