Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Индустрията – гръбнак на икономиката дори и в XXI век

Доц. д-р Паскал Желев, УНСС, Бизнес старт, 10.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Инициативата за създаване на индустриална карта на България е чудесна. Има нужда от картографиране на основните индустриални предприятия в страната, за да се ориентират както бъдещите инвеститори, така и работната сила. Лошото е, че тази инициатива не е подкрепена от държавата и остава спорно кои предприятия са избрани конкретно да бъдат вписани на тази карта. Има пропуски и би било добре тя да отразява целия потенциал на българската индустрия.

Така доц. д-р Паскал Желев от УНСС коментира в предаването „Бизнес старт“ инициативата на Клъстер „Тракия икономическа зона“ и JobTiger за създаването на „Индустриална карта на България“, в която влизат 700 предприятия от различни региони в страната, в които са заети около 225 хил. души, а годишният им оборот достига 38 млрд. лева.

„В исторически план нито една страна не се е развила без да премине през процеса на индустриализация. България също през годините на социализма беше силно индустриализирана, една от най-силно индустриализираните в рамките на Източния блок, но в рамките на пазарната икономика изгубихме тази индустрия, която се оказа неконкурентоспособна в новите условия“, каза още той.

„Индустрията се счита за гръбнак на икономиката и в нея има едни специални ефекти, които не се наблюдават в останалите сектори. На първо място, в индустрията, по-конкретно преработващата такава, са най-силно изразени възможностите за възползване от икономия на мащаба. На второ място, там са най-силно изразени правите и обратни връзки с останалите сектори в икономиката. Там е съсредоточен и технологичният напредък. Например над 80% от частните инвестиции в научноизследователска и развойна дейност на бизнеса в Европа идват от преработващата промишленост“, допълни доц. Желев.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт