Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България загуби позицията си на индустриална държава

Йоанис Партениотис, КТ „Подкрепа“, Бизнес старт, 10.04.2017

Йоанис Партениотис, вицепрезидентът на КТ Подкрепа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йоанис Партениотис, вицепрезидентът на КТ Подкрепа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента България не е индустриална държава. Тя загуби тези си позиции. Това заяви в предаването „Бизнес старт“ с водещ Велко Каменов вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Йоанис Партениотис.

„Ние трябва да си изясним сами за себе си каква икономика искаме да направим“, каза той и обясни, че трябва да поставим нещата на картата, да спазваме приоритети и да гоним интереси, защото се нуждаем от яснота не само пред българското общество, но и пред предприемачите.

Партениотис отбеляза няколко сектора, които са проблемни според него. Такъв е ВиК, който е и монопол. „Имаме над 30 и няколко водни компании, които в момента действат. Повечето от тях, с изключение на Софийска вода, са публични компании. Едно от нещата, на които залагаме, а това е световна тенденция, е запазването и възстановяването на публичната собственост на този актив, т.е. ВиК системата да не бъде концесионирана“, коментира вицепрезидентът.

По думите му има развита икономика там, където има добри дружества. Той наблегна на един друг основен проблем в сектора – социалното подпомагане на хора, които не могат да си позволят услугата. Според него държавата би трябвало да осигури средства и хората да получават водни помощи.

Други два сектора, които той отбеляза, са тези на здравеопазването и на образованието. Реформите, които бяха започнати и не бяха довършени, доведоха до делигирани бюджети. Според Партениотис, когато имаме приоритети в икономиката, те ще ни подсказват от какви специалисти имаме нужда, от какви кадри и тогава ще имаме предсказуемост къде да инвестираме.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт