Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Атаката срещу Сирия – единичен епизод, а не стратегия

Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи, Светът е бизнес, 10.04.2017

Любомир Кючуков в Светът е бизнес. Снимка: Bloomberg TV България Любомир Кючуков в Светът е бизнес. Снимка: Bloomberg TV България

Все повече хора започват да мислят, че това (ракетната атака на САЩ срещу Сирия – бел.ред.) беше по-скоро епизод. Това, че като че ли Тръмп нямаше идея какво да последва след това, се споделя и в Европа, и в САЩ. Буквално преди ден бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс зададе въпроса има ли идея Тръмп какво ще прави след тези удари.

Това каза в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков бившият зам.-министър на външните работи, екс-посланик в Лондон и настоящ ръководител на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

„Важното е какво се случва оттук нататък. Какво се случва поне в няколко политически полета. Първото е какво се случва в самата Сирия. Има предвиждания, че това може да засили бойните действия на терен дотолкова, доколкото ударът бе насочен основно срещу военновъздушната инфраструктура на сирийската армия, т.е. там – в небето на Сирия, където тя няма съперничество от страна на опозиционните сили“, допълни гостът в студиото.

„Второто поле е как Съединените щати ще действат оттук нататък в Сирия. Дали те имат намерение за някакво по-активно и масирано присъствие на терен – нещо, отхвърляно както от Обама, така и до преди една седмица и от самия Тръмп“, каза още той.

„Следващата интрига е как ще се развият руско-американските отношения. Защото, може би, най-сериозното напрежение от тези удари беше предизвикано в отношенията между Москва и Вашингтон. От това доколко Рекс Тилърсън ще успее да слепи това счупено, но започнало да се оформя някакво взаимодействие между Русия и САЩ в борбата с международния тероризъм, ще зависи как оттук нататък ще се развият събитията в Сирия“, коментира Кючуков.

„В по-глобален план това, което беше сигналът, който САЩ подадоха, на първо място, към Северна Корея и, не на последно място, към Китай“, смята бившият зам.-министър.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт