Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Проблемът не е в добавянето на растителни мазнини в храните, а в етикирането

Доц. Божидар Иванов, Институт по аграрна икономика, Бизнес старт, 07.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Вносът на палмови мазнини у нас е около 35 хиляди тона. Не би трябвало да присъстват в млечните суровини, но ги има и в останалите индустрии.

Това каза в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов доц. Божидар Иванов от Института по аграрна икономика.

„Проблемът не е при влагането на растителни мазнини, а в етикирането. Когато потребителят е наясно какво ще купува, това не е проблем и от икономическа гледна точка. Проблемът е, когато потребителят не знае, когато не е обозначено“, допълни той.

Според доц. Иванов решението на всичките проблеми е конкуренцията, но тя има два аспекта. „Когато няма достатъчно конкуренция, се появяват практики, които не са в интерес на хората. Когато пък тя е прекалено голяма, печалбите спадат и производителите се опитват с недостатъчно коректни техники да се наложат на пазара“, обясни експертът и допълни, че в храните се слагат суровини, които водят до по-ниска цена, за да бъдат конкурентни продуктите.

„За всяко нещо, когато си малък, трябва да намериш подходяща стратегия. Нашите производители и преработватели не са достатъчно големи“, каза доц. Иванов, но по думите му страната ни прави стъпки към напредък, макар и с бавни темпове.

Вижте повече от разговора във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт