Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как евтините инфраструктурни проекти излизат най-скъпи

Николай Лев Главинчев, Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, Бизнес старт, 07.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

За да бъдат добри големите инфраструктурни проекти, за целите на обществото е необходимо да се направи един добър проект. Той е свързан с 3 неща – цена, качество и срокове. Пределно ясно ни е, че има процедури, при които се избират т.нар. „най-подходящи оферти“ - с ниска цена и къс срок, но за сметка на качеството. Всичко това води до някакъв ущърб и не е в полза на обществото.

Това каза в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев Николай Лев Главинчев, член на УС на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП). Темата – проблемите и динамиките в сферата на инфраструктурните проекти в България.

„В последно време големите обществени поръчки са обявени на принципа на инженеринга. В този принцип в едно влизат и строителството, и проектирането. От КИИП считаме, че това води до ограничаване на проектантските решения и свежда проекта до възможностите на изпълнителя. Според нас това, в някои случаи, не задоволява интересите на възложителя, както и обществения интерес“, добави още той.

„За да има качествени инфраструктурни проекти, считаме, че трябва да има независимост между проектирането и строителството и разделяне на двата процеса“, смята Главинчев.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт