Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще докараме ли транспорта до европейска висота

Данаил Папазов в Бизнес старт, 06.04.2017

 Данаил Папазов, бивш министър на транспорта. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Данаил Папазов, бивш министър на транспорта. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нужна е приватизация на всяка структура в сферата на услугите, в това число и на Летище София. Това каза Данаил Папазов, бивш министър на транспорта, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

Процедурата обаче трябва да бъде много внимателна, защото критериите, които са заложени, са доста спорни, каза Папазов. "Именно те са причината да има много малко кандидати за нашето летище в сравнение с летище "Никола Тесла" в Белград, което също е в период на концесионни процедури".

"Защо там има 27, а в България 4? Според мен това е основно заради критериите, които са заложени. 55% от критериите са за цена, която се плаща веднага. Тук бившото правителство имаше за цел да оправи дълга на БДЖ. Нещо, с което българската държава отдавна се опитва да се справи". 

Не подкрепям прехвърлянето на средства от един транспорт към друг, защото така се стига до голям дисбаланс, подчерта събеседникът и заяви, че именно по този начин БДЖ е "тръгнала рязко надолу" преди време.

От решението на служебното правителство да се спре процедурата по отдаване на концесия на Летище София засега не произтича почти нищо, защото летището продължава да работи по стария начин - под управлението на държавната фирма, до момента, в който бъде подновена или продължена тази процедура, заяви гостът. 

Какво е довело до проблемите на БДЖ в миналото? Има ли алтернатива държавната транспортна стратегия, която да бъде поддържана от всички правителства и да има последователност? Как би трябвало да се променят критериите за Летище София?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт