Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Национален гаранционен фонд с трета портфейлна схема

Самуил Шидеров в Бизнес старт, 06.04.2017

Самуил Шидеров, изп. директор на Национален гаранционен фонд (НГФ). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Самуил Шидеров, изп. директор на Национален гаранционен фонд (НГФ). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Схемите, предоставяни от Националния гаранционен фонд (част от Българска банка за развитие), са национални и целят да подпомогнат достъпа до финансиране на предприятията в България. В рамките на третата портфейлна схема, която вече е факт, договореният обем с търговските банки е за около 650 млн. лв. кредити, които са договорени с търговските банки за срок от година и половина. ​Това каза Самуил Шидеров, изп. директор на Национален гаранционен фонд (НГФ), в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

"Трета гаранционна схема на собствен риск е портфейлна схема в рамките на която на 3 април подписахме споразумение с десет търговски банки, като бенефициенти на програмата са малки и средни предприятия, а гаранцията, която издаваме е до 50% от кредита и не повече от 1 млн. лв.".

Първата схема е стартирана през април 2014, а след приключването й е стартирана втора, при която са променени някои от параметрите, обясни гостът. При настоящата, трета схема, условията вече са били познати на банките, като очакванията на кредитните институции са през следващата година и половина да се удвоят кредитите в сравнение с обемите, отбелязани в предишните две схеми.

Защо микрофинансирането е с по-високи нива? От кои сектори се очаква засилен интерес? Какъв е делът на оборотното кредитиране и на инвестиционното кредитиране и има ли секторно разделение по браншове? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт