Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Мръсният въздух в България ще разболее бюджета

Теодора Стоянова, Greenpeace Bulgaria, Бизнес старт, 06.04.2017

Теодора Стоянова от Greenpeace България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Теодора Стоянова от Greenpeace България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението на Съда на Европейския съюз да осъди България за замърсения въздух не е изненада предвид разгледаните доказателства. Това заяви Теодора Стоянова от Greenpeace България в предаването „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

„България е първата държава, срещу която е заведено такова дело. Нарушенията не са само при нас, но са в сериозен аспект, затова сме първият случай засега“, каза тя и допълни, че страната ни не е изпълнявала нормите за качество на атмосферния въздух от 2007 година насам.

Теодора Стоянова коментира, че след присъдата ще има период, в който ще трябва да започнем да предприемаме мерки и ако не го направим, ще получим ново предупреждение, което ще доведе до санкции. На този етап не е ясно какви ще бъдат те.

„Други подобни случаи в практиката показват, че санкциите могат да бъдат една голяма сума“, обясни тя. Според нея всяка една община трябва да изготви програма за управление на качеството на атмосферния въздух.

Теодора Стоянова отбеляза и икономическия аспект от едни евентуални санкции, като подчерта, че бизнесът ще бъде повлиян от тях, а и ефектът ще бъде върху всички нас.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт