Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще се събуди ли барутният погреб на Балканите

Георги Проданов в Бизнес старт, 05.04.2017

Георги Проданов, преподавател в Нов български университет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Проданов, преподавател в Нов български университет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейската перспектива бе нещото, което обединяваше Балканите, но постепенно стана много видимо, че тук, на Балканите има един геополитически сблъсък между европейски политики и руска политика. Това каза Георги Проданов, преподавател в Нов български университет, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

"Все още има националистически течения, които още не са заглъхнали на Балканите. Новият сръбски президент е олицетворение на една метаморфоза от националист към либерален политик. Не очаквам в близко време по-европейско бъдеще за Западните Балкани".

Основният страх е, че отново ще тръгне голяма бежанска вълна, инспирирана от референдума в Турция или че Ердоган ще се опита по този начин да минимализира последиците от евентуален свой неуспех, каза още гостът. "Доколко сме си взели поуката от предишната бежанска вълна не може да се каже още. Донякъде нещата са преувеличени от страна на турската държава. Ситуацията в Сирия е нещо, от което Турция печели и в същото време е нещо, от което ЕС пряко зависи и е пряко ангажиран".

"Турция е в една печеливша във всички случаи ситуация - дава й се възможност да се разправи с кюрдите, с вътрешната опозиция, с проблема с южната си граница, а от друга страна да поставя условния на ЕС и то такива, каквито никой друг не би могъл да постави". 

Ще видим какво ще се случи на изборите в Турция. Ердоган е интересна фигура. Той е лидер, която не се появява от нищото и е резултат от турската политика през последните 25 години - много подчертано свързана с религията. Традиция, която е за промяна на геополитическото място на Турция.

"Дори и Ердоган да изчезне от политическата сцена, не мисля, че турската политика може да претърпи рязка промяна. Това е въпрос на икономика, на геополитическо и геостратегическо положение. Не очаквам промени в политиката на Турция, дори и при неуспех на референдума".

Винаги ще има внимание към Балканите, но никога няма да се радваме на специално отношение, заключи събеседникът.

Защо Китай предпочита за инвестициите си Сърбия и Турция за "врата към Европа"? Атрактивни ли са Балканите като икономика? 

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт