Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо китайските инвеститори масово предпочитат Сърбия пред България

Илиян Скарлатов, управляващ партньор в Mane Capital, Бизнес старт, 04.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Изненадващо е, че Сърбия привлича много повече чуждестранни инвестиции от България, но това е така (за България - бел.ред.) и спрямо нивата в Унгария, Гърция. Ако нещата могат да се обобщят през една по-различна призма, България привлича най-малко китайски инвестиции в региона, което е един тъжен факт и е нещо, над което трябва да се поработи.

Това каза в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Велко Каменов управляващият партньор в Mane Capital Илиян Скарлатов. Темата в минутите след 8:00 часа – Сърбия като почва за инвестиции и по-конкретно за такива от Китайската народна република.

„Както Сърбия, така и Унгария са страни с малки икономики и с население под 10 млн. души. Такива икономики разчитат предимно на големи чуждестранни инвеститори. А Китай е шампион в свръхтежка категория. Едно усилие, насочено към тази страна, един малък брой инвестиции биха донесли много на брой пари в икономика от ранга на България и Сърбия“, допълни Скарлатов.

„В Унгария китайските инвестиции са €2,8 млрд, в Сърбия те са над €1 млрд., както и в Гърция. В България за последните 10 години те са €85 млн.. Съответно цифрите говорят много по-гръмко и ярко от всякакви анализи, които ние можем да правим“, каза гостът в студиото.

Теорията, че това, че Сърбия не е член на ЕС, спомага за ръста на инвестициите от Китай е неправилна, смята Скарлатов. „Унгария и Гърция също са в ЕС, но това не им пречи да привличат инвестиции. Основната причина едни инвестиции да се случват или не, e политическото решение. Защото една политика илюстрира позицията и избора, който прави едно правителство. Трябва да има политика в насока привличането на Китай като инвеститор“, категоричен бе той.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт