Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Все по-престижната инженерна професия

Олга Василевска, председател на УС на фондация Мечти в действие, и Лили Кънева, лектор на Аз, инженерът, Бизнес старт, 04.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

За радост, инженерството вече не е само и единствено мъжка професия. В бранша има все повече дами, все повече момичета избират тази професия, която става все по-популярна, може би заради развитието на индустрията в последно време.

Това каза в предаването „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев Лили Кънева, лектор на предстоящото събитие „Аз, инженерът“. Гост по темата за все по-възвръщащата престижа си професия „инженер“ беше и организаторът на събитието и Олга Василевска, председател на УС на фондация „Мечти в действие“.

„Аз, инженерът“ започна преди 4 години. Идеята ни беше именно да представим на младите хора информация за това, каква е професията, да „изтупаме“ наложеното в учениците усещане за скучност на тази професия. С тази цел решихме да представим най-проспериращите и най-активно работещите компании в R&D (Research and development – бел.ред.) компании в България, които не само да разкажат за своята дейност, но и да я показват“, каза на свой ред Олга Василевска.

„Истината е, че в момента инженерните кадри се търсят най-много на пазара у нас. Много чужди дружества влязоха в страната и създават своите производства. За трета поредна година имаме рекорд в износа към Германия, което е показател, че производството в България се развива. Съответно нараства нуждата от инженерни кадри“, допълни тя.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт