Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как дойде победата на Вучич в Сърбия и какво следва от нея

Д-р Бисер Банчев, Институт за Балканистика с център по тракология при БАН, Бизнес старт, 04.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Изглежда има резултати, които трябва да бъдат отчетени (Вучич събра близо 55% от вота на сръбските граждани). Трябва да се отбележи, че външнополитическите теми не бяха важна част от кандидатпрезидентския дебат. Нямаше никакво колебание за външнополитическия курс нито в сръбската публика, нито в международните партньори. Наблягаше се на свършеното в икономическата област. Мотото на тези избори беше „икономика и стабилност“.

Така коментира последните динамики около избора на досегашния сръбски премиер Александър Вучич за президент на западната ни съседка в ефира на „Бизнес старт" д-р Бисер Банчев от Институт за Балканистика с център по тракология при БАН. Как се стигна до категоричната победа на Вучич на вота в неделя (2 април) и какво следва оттук нататък?

„Правителството на Вучич бе единственото, което говори за възстановяване на производството и откриване на нови работни места, като тук не се използват разни неясни схеми за държавна подкрепа и финансиране, а просто се създават добри условия за частните инвеститори“, каза още той.

Изострените отношения по оста Белград – Тирана, търканията с Косово и политическата криза в Македония са бомба със закъснител не само за Вучич, а за целите Западни Балкани, обясни гостът в студиото. "Ако има някаква заплаха за Западните Балкани, то тя се крие в това, че самият ЕС не може да бъде адекватен в това, което може да предложи на тях. Конкретно за сърбите, те се чувстват обидени, че не са членове на ЕС и леко завиждат на България", добави той.

Вижте целия разговор във видеото:


 


 

Последни новини
Още от Бизнес старт