Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Контролът и прозрачността са ключови за цената на водата

Проф. Атанас Тасев, Иван Иванов и Любомир Филипов в Бизнес старт, 03.04.2017

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт,  Иван Иванов, Асоциация по водите и Любомир Филипов, Софийска вода. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт, Иван Иванов, Асоциация по водите и Любомир Филипов, Софийска вода. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Увеличение на цената на водата ще има не само в София, но и в цялата страна, след като бъдат приети бизнес плановете на дружествата. Контролът и прозрачността са ключови при предоставянето на услуги като водоснабдяването, които са монополни и със социална значимост. Това може да наложи промяна в законовата регулаторна рамка, както и във формата на регулатора. Към момента има забавяне в приемането на петгодишните бизнес планове на водоснабдителните дружества в страната, които трябваше да бъдат факт в началото на тази година. Това носи със себе си рискове, свързани с ангажиментите на страната ни, поети към Европейския съюз. Темата за цената на водоснабдяването в България коментираха с водещия Иван Нончев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria енергийният експерт проф. Атанас Тасев, Иван Иванов от Асоциацията по водите и Любомир Филипов от Софийска вода

"Поскъпването на цената на водата в София с 18% ще позволи да се случат в бъдеще няколко основни неща. На първо място, трябва да се има предвид, че това е една резултативна величина, която отразява действащия в момента регулаторен модел. На второ място, дружеството ще има възможност да продължи да инвестира и през новия регулаторен период. Предвидените инвестиции са в рамките на 209 млн. лв. Те са много важни, защото ще позволят да се постигнат ключовите параметри за качество, заложени от регулатора. Средното увеличение ще бъде по 1,30 на член от домакинството на месец за комбинираната услуга от доставяне, отвеждане и пречистване на водата", каза Любомир Филипов от Софийска вода. 

"Съотношението между цена и качество трябва да е такова, че да удовлетворява потребителите. Най-важното е да има прозрачност, особено когато става дума за монополни услуги. Трябва да е ясно за какво се плащат тези цени и да има добра отчетност за предвидените и заложени в цената разходи. Регулаторът закъснява с приемането на 5-годишните бизнес планове в цялата страна и ще последва увеличение навсякъде, а това може да доведе до проблеми", каза от своя страна Иван Иванов от Асоциацията по водите.

"Задържайки цената на водата, ние може да влошим качеството - когато се правят ремонти и водата се спира, след пускането й тя е мътна и трябва да се източи толкова, колкото е и обичайната консумация. Реално отново се плаща повече", допълни енергийният експерт проф. Атанас Тасев. "Регулаторът, който е строго аналитичен и бюрократичен институт, е създаден с цел да защитава потребителите от неправомерните искания на монополите. Но регулаторът не е единствената институция, която работи за регулиране на тези отношения, и вече има няколко дела, заведени в арбитражния съд. Задържайки цената, се обслужват интересите на големите и средните потребители".

"Очевидно ще трябва да има самостоятелен воден регулатор, защото има много сериозни проблеми от гледна точка на реформата. Проблемът на всеки бизнес план е в това, че се работи с прогнозни данни. Всички прогнозни данни могат да бъдат оспорени освен от едно - от статистиката. Това означава по-добър контрол. Означава разширен състав на регулатора и периодичен разширен контрол, може би от страна на един нов регулаторен орган", подчерта Тасев.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт