Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Избори 2017 - рекордно богата трапеза от 600 хил. гласа за преразпределение

Борислав Ангелов и Атанас Стефанов в Бизнес старт, 27.03.2017

Политолозите Борислав Ангелов и Анастас Стефанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Политолозите Борислав Ангелов и Анастас Стефанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Този парламент не отразява реалното състояние на обществото, въпреки че прогнозите на социолозите този път се оказаха точни. Кои са печелившите и губещите от изборите коментираха политолозите Борислав Ангелов и Анастас Стефанов в предаването Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

"Извън този парламент остават една голяма група хора, които са в големите градове, които нямат политическо представителство. ГЕРБ не е тяхно представителство - това са хора с десни убеждения и те нямат представителство, заради разделението, което се получи в дясното политическо пространство", каза Стефанов. 

"Големите губещи са тези хора", допълни Ангелов.

Структурата на вота се възпроизведе спрямо очакванията на Изследователска агенция "ТРЕНД" през последните три месеца. През януари-февруари направихме национално-представително изследване, което прогнозира петпартиен парламент. Нямаме съществени изненади. Това което е малко по-голяма изненада е преразпределението на вота - ще имаме една рекордно богата трапеза за преразпределение. Говорим за около 600 хил. гласа, които ще се преразпределят, това каза Атанас Стефанов.

Бойко Борисов има идеалната възможност да направи коалиционно правителство. С Обединени патриоти той е на ръба само с тях да направи мнозинство. Ако направим към тях и "Воля" - получава се абсолютно мнозинство, добави Ангелов. "Това, което сме си говорили и преди, е, че патриотите са към тяхната част на политическия спектър и на Бойко Борисов ще му е изключително лесно да направи коалиционно правителство". 

На въпроса до колко ще е възможно сближаването на позициите на "Воля" и "Обединени патриоти" Ангелов каза: "Борисов е доказал, че може да се справя с такива ситуации". "Бойко Борисов няма никакъв проблем да поиска подкрепа и от ДПС и да я получи. Случвало се е и в предишни парламенти".

"Очевидно е, че Обединените патриоти желаят ролята на Реформаторския блок от предходното правителство. Те дадоха заявка, че искат да участват в изпълнителната власт", каза Стефанов.

Това, че се случиха едни относително спокойни избори, които възпроизводоха една относително спокойна парламентарна картина не трябва да дава повод за спокойствие, защото толитическият елит и представителите на т.нар. системни партии нека не се заблуждават. Има настроения срещу политическия елит и политическата система като цяло, и против политическите партии като цяло, което е доста притеснително, защото ще трябва да видим до колко е работеща т.нар. мажоритарна система, каза още Ангелов.

Ще останат ли ГЕРБ сами в желанието си за промяна на избирателния модел? Ще изкара ли целия си мандат 44-тия парламент на България? ДПС ли е един от скритите победители на изборите и изчисти ли образа си на фона на ДОСТ? Кога ДПС ще бъде желан коалиционен партньор? 

Вижте: Снимките от изборите.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт