Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Поляризира ли глобалното общество растящият брой на милиардерите

проф. Ганчо Ганчев, икономист, Бизнес старт, 24, 03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Богатството на милиардерите се измерва главно със стойността на акциите, които те притежават. Естествено, тук има една пряка връзка със състоянието на капиталовите пазари. След световната финансова криза, политиката, която провежда Фед – на ниски лихви, макар тя вече да започва да се коригира, също така и подобни политики на АЦБ и ЕЦБ, стимулира капиталовите пазари. Като цяло, може да се каже, че наблюдаваме формирането на нов финансов балон.

Това заяви в предаването „Бизнес старт“ с водещ Велко Каменов икономистът и научен сътрудник в Института за икономика и международни отношения проф. Ганчо Ганчев. Темата в минутите след 8:00 – как се движат световните икономически и социални процеси на фона на растящия брой на милиардерите (вече 243 по данни Forbes – бел.ред.).

„Знаем, че финансовите пазари минават през такива периоди на финансови балони и в последствие на криза. Американският финансов пазар отбеляза върхове. Индексът DJI надмина 20 хил. пункта, което е безпрецедентно. Това се отразява върху богатството на милиардерите. Особено интересен е примера на Уорън Бъфет, вторият по богатство, и който инвестира в тези пазари и чието богатство се дължи пряко на особената му стратегия в областта на тези активи.

Като цяло се счита, че сегашният етап на развитие на глобалната икономика е свързан с едно разслояване, което е по-скоро вредно. По този въпрос е много интересен фундаменталният труд на френския икономист Тома Пикети „Капиталът през XXI век“, който акцентира именно върху това задълбочаване на разслояването и концентрирането на богатството сред все по-ограничен кръг хора, което има негативно въздействие върху цялостните темпове на развитие на световната икономика.  

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт