Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Емиграцията и ролята ѝ в българската икономика

Проф. Веселин Минчев, Икономически институт, БАН, Бизнес старт, 24.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Около половината от българските емигранти в чужбина вече работят това, което са работили и у нас. Тоест има едно известно адаптиране на нашия трудов пазар към европейския, но има и разминаване. Има известно свиване на квалификации, т.е. има хора, които потенциално са с по-висока квалификация, които се ангажират на по-ниски позиции.

Това каза в предаването „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев проф. Веселин Минчев от Икономическия институт към БАН. Разговорът в студиото обхвана процесите на емиграция и ролята на българските диаспори в чужбина в икономиката на страната ни.

„Трансферите от над 1,5 млрд. лева от емигрантите към България са цифра, която излиза през последните 10 години. Тук няма никаква новина. Това са парите, които ние привличаме от емиграцията. По-скоро смятам, че тази сума е подценена и не съответства на потенциала на българската емиграция“, заяви той.

Сравними ли са капиталовите трансфери от страна на българската емиграцията с тези на диаспорите на близките ни съседки? „От съседните страни лидер по най-много трансфери на един емигрант е Хърватия. Ние сме на нивото на Румъния, като сме два пъти под нивото на Хърватия. Има много какво да се работи за засилването на тези трансфери към страната – създаването на услуги, които да ги облекчат, създаване на доверие у хората да изпращат средства в България“, каза още проф. Минчев.

Фокусът на разговора бе преместен и на отрицателните в икономически план тенденции, произтичащи от емиграцията. „Проблемът е сериозен. Освен от гледна точка на намаляването на работната сили в редица сегменти на икономиката, имаме проблем и с възпроизводството на населението. Фертилният контингент намалява. Не може да се очаква динамика и икономическо развитие без население“, заключи той.

Целия разговор вижте тук:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт