Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Македония в политическа безизходица

Доц. Александър Йорданов, бивш посланик в Македония, Бизнес старт, 23.03.2017

Доц. Александър Йорданов, бивш посланик в Македония. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Александър Йорданов, бивш посланик в Македония. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изходът за излизане от кризата в Македония може да бъде намерен единствено по институционален път. Това коментира бившият посланик в Македония доц. Александър Йорданов в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

По думите му съвпадението между позициите на руското министерство на външните работи по ситуацията в региона, в частност в Македония, с позициите, които изразява бившият премиер на страната Никола Груевски, сигнализира за политика на дестабилизация чрез използването на национализма като оръжие за постигането на тази цел. 

В основата на сегашната ситуация е т.нар. тиранска платформа на албанците, коментира още той. "Няма никакъв вариант обаче в парламента на Македония да бъде прието искане за федерализация, за приемане на албанския език като втори такъв, за промяна на символи", смята доц. Йорданов. Ако се тръгне в тази посока, съществува риск парламентът да бъде свален и да станем свидетели на още по-голяма криза, допълни бившият посланик на Македония.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт