Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Вечен ли е възходът на антисистемните формации

Росен Стоянов, политолог, Бизнес старт, 21.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Поглеждайки Холандия съвсем спокойно и трезво, виждаме, че нормализацията се случи. Вотът на холандските граждани показа няколко неща – не подкрепи крайните, като не им даде победата, но от друга страна същите те стъпиха на много здрава почва и завладяха определено пространство. Това заяви в предаването „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев политологът Росен Стоянов, коментирайки темата за перспективите на развитие пред все по-набиращите скорост в западното общество радикални и антисистемни фракции.

 „Да не забравяме и друго – няколко места спечели една партия на малцинството – на турци и мароканци. Това в средносрочна перспектива ще радикализира още повече другите. Спорен е въпросът доколко вотът в една държава ще повлияе на изборите в нейна съседка или друга членка на ЕС. Нещата във Франция ще се случат много интересно. Според мен Льо Пен ще има участите поне на финалната права и тогава т.нар. малцинствените маси ще имат особено значение“, допълни той.

„Във Великобритания нещата са доста по-различни и лично аз съм скептичен за това дали в крайна сметка страната ще излезе от ЕС. Много трудно ще бъде за премиера Мей да убеди правителствата на страните в Обединеното кралство, най-вече шотландците. Още повече, че те най-вероятно отново ще искат да направят референдум за отделяна от короната“, каза гостът в студиото.

„В Германия например имаме големи коалиции между крайни опоненти от лявото и дясното. Това е един добър модел, особено когато трябва трезво да се оцени политическата обстановка и да не се допуснат крайни, независимо десни или леви, политически идеи. Важно е да погледнем нещата от наша гледна точка – как България може да се отнесе със своето развитие в ЕС и с оглед на предстоящите след няколко дни избори. Ясно е, че в България ще се случи подобно нещо - една партия няма да може да спечели толкова, че да може да направи самостоятелно правителство и ще има коалиция. Дали ще е такава като в Германия – между десни и социалисти, ще видим. Но този сценарий става все по-реален“, коментира Стоянов. 

Целият разговор може да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт