Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

САЩ достигнаха дълговия таван от $20 трлн. - а сега накъде

Петко Вълков, финансист, Бизнес старт, 21.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

„За пореден път таванът на дълга е достигнат от началото на кризата. За разлика от последните тежки преговори на предишния американски президент със Сената за приемането на новия дълг, като тогава бяха направени много компромиси и от двете страни, днес ситуацията е по-различна. Имаме нов президент, който разполага с мнозинство, и смятам, че в първите месеци на мандата си той ще получи нужната подкрепа и няма да бъдем свидетели на подобни драматични събития като миналия път. Това коментира в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Велко Каменов финансистът Петко Вълков. Темата в минутите след 7:30 бе достигането на своеобразния „таван“ от $20 трлн. в държавния дълг на САЩ и последиците от това.

„Все пак този дълг не е постигнат в резултат на политиките на Тръмп, а от провежданите в последните 2-3 години политики“, подчерта финансистът.

Какви са перспективите за вдигане на дълговия таван? „Мисля, че това ще се случи сравнително бързо. По-важен е въпросът какво да очакваме относно размерите на следващия таван на дълга и кога ще бъде достигнат той. Това е свързано с новия проектобюджет на Тръмп и въобще с фискалните разходи през неговия мандат. Като че ли няма да видим това, което очаквахме преди година-две – постепенно балансиране на бюджета. Това няма да се случи и вероятно до 2 години отново ще говорим по темата за повишение на тавана на дълга“, добави гостът в студиото.

„Ако се върнем по-назад и погледнем какви бяха американските политики в отговор на кризата през последните 10 години, виждаме, че Америка, за разлика от Европа, предприе драстична експанзивна парична политика. Видяхме, че лихвите се задържаха на рекордно ниски нива за изключително дълъг период от време и това вероятно ще продължи. Основната разлика между САЩ и Европа бе в това, че докато в Европа се търсеше ограничаване на финансовите разходи и бюджетните дефицити, Америка съвсем смело поддържаше политика на бюджетен дефицит и фискална експанзия. Гледайки числата, смело може да твърдим, че американската икономика се намира в най-добра форма от развитите икономики“, каза още Вълков.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт