Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво е бъдещето на агробизнеса

Илиан Георгиев, изпълнителен директор на БАКБ, Бизнес старт, 15.03.2017

Илиан Георгиев, изпълнителен директор на БАКБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Илиан Георгиев, изпълнителен директор на БАКБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако не се даде сигнал на земеделците в каква посока ще се развива общата селскостопанска политика след 2020, вероятно те биха се въздържали от инвестиции в агробизнеса.Това коментира изпълнителният директор на БАКБ Илиан Георгиев в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

По думите му земеделците в България успяват да инвестират в най-иновативните машини, съоръжения и методи за наторяване. Остава обаче проблемът с дейности, в които българското земеделие е било традиционно силно, сред които е и напояването. Според Георгиев е необходимо да се подходи към него по-организирано. 

За да предприемат инвестиции в напоителни системи, земеделците трябва да притежават земята или устойчиво да са я наели за сравнително дълъг период от време. "Последните години това не беше факт, имаше доста динамика на пазара - преразпределяне на пазара и високи цени на рентите", обясни той.  

Според Георгиев директните плащания в зърнопроизводството трябва да бъдат намалени, докато субсидирането в преработка и съхранение, както и при трайните насаждения е необходимо първоначално за самия проект и на следващо място за подпомагане в периода, в който инвестицията все още не плододава. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт