Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо конфликтът по оста Европа-Турция нямаше шанс да бъде избегнат

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на икономиката и на външните работи, Бизнес старт, 14.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Коментар по една от „най-горещите“ теми от последните дни – рязкото охлаждане на отношенията на южната ни съседка Турция не само с Нидерландия, а с Европа като цяло, даде в предаването „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев бившият зам.- външен и икономически министър Милен Керемедчиев.

„Този конфликт не беше нужен никому, но той има своя зародиш. Той се намира още в преговорите и подписаното споразумение под дикатата на Германия и Меркел между ЕС и Турция за бежанците. Което поставя европейските държави в една доста унизителна позиция да се надяват на добрата воля на един самозабравил се диктатор като Ердоган, който при всеки опит той да бъде обуздан той да вади картата с бежанската криза, да заплашва с бежански поток. И той днес отново я използва“, коментира Керемедчиев.

„Рано или късно тази бомба щеше да гръмне в лицето на европейските политици. Всъщност последните събития бяха една от малкото капки, които преляха чашата на напрежение между ЕС и Анкара“, каза бившият първи дипломат.

„В Холандия напрежението ескалира и заради предстоящите избори и изключително агресивната политика на г-н Вилдерс, който печели все повече симпатизанти. Всъщност, за да може да отговори на реториката му и да влезе в неговото поле на политическо сражение, премиерът на страната (Марк Рюте- бел.ред.) той трябваше да заеме по-твърда позиция, отколкото Холандия иначе би заела. Това ще са първите избори в ЕС тази година, които ще са много сериозен светофар за това, как ще се развива съюзът оттук нататък“, обобщи гостът в студиото.

Турция не може да си позволи с лека ръка да затрие отношенията си с Европа, смята още той. „Турция е в много тежка икономическа ситуация в момента. Чуждестранните инвестиции са на дъното си, приходите от туризъм, който е един от основните източници, също са на дъното. На Ердоган му трябват средства, за да поддържа все по-боеспособна армия, която да пази южната граница и да се намесва в операции в Сирия, трябват му и все по-сериозни полицейски сили“, допълни Керемедчиев.

Целият разговор вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт