Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Предизвикателствата пред българското пчеларство

Сребрин Илиев, Национален браншови пчеларски съюз, Бизнес старт, 14.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Предизвикателствата пред пчеларството в България и текущите динамики в сектора коментира в предаването „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев Сребрин Илиев от Националния браншови пчеларски съюз.

„Пчеларският бизнес е като всеки друг в България и основно зависи от бизнес средата,в която действа. В този контекст трудно мога да кажа, че е предвидим и устойчив. Розовият период за българското пчеларство приключи. Тъй като България е интегрирана както в ЕС, така и в световен мащаб, ние трябва да спазваме правилата и да гледаме какво правят другите и къде сме ние, а не да ползваме прословутата мантра, че българското е най-качествено, което именно в този сектор не е вярно“, коментира гостът в студиото.

„Вредна е високата себестойност на продукта. Разходите за производство са много големи и най-вече са изключително високи разходите за труд за разлика от другите сектори на земеделието. Има и други фактори, системни такива – лоша организационна структура, ниска квалификация на пчеларите, като има и някои субективни фактори, като това са най-вече ролята на изпълнителната власт, на държавата в регулирането на сектора и взаимодействието му с другите сектори. И не на последно място – ниската култура на коопериране на българските пчелари“, обобщи базисните проблеми в отрасъла той.

„Една голяма верига, която иска да захрани 300 тона мед във всичките си магазини, не може да отиде и да вземе от бай Пенчо 5 тенекии. Пчеларите трябва да се обединят, да направят маркетинг организация, общо кооперативно предприятие, което да работи с тяхната продукция“, заяви Илиев.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт