Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бетонират ли се на лидерските позиции владетелите в интернет​

Евгени Йорданов в Бизнес старт, 13.03.2017

Евгени Йорданов, експерт онлайн маркетинг и социални мрежи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Евгени Йорданов, експерт онлайн маркетинг и социални мрежи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бетонират ли челните си позиции компаниите владетели на интернет пространството и до къде ще се простре действието на изкуствения интелект върху живота на хората. Това коментира Евгени Йорданов, експерт онлайн маркетинг и социални мрежи, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

"Намираме се поне няколко десетилетия преди момента изкуственият интелект сам, автономно да се занимава с всичко, включително да се възпроизвежда и обновява."

Според госта тенденцията 4-5 интернет компании да генерират близо 97% от интернет трафика е "тренд, който е така от много години насам". "Много рядко има по-сериозно разбъркване на тази класация. Последната бе, когато излезе приложението SnapChat".

Проблемите, с които се сблъскаха Yahoo и други големи интернет гиганти през последното десетилетие, се дължат на това, че те не са обръщали достатъчно внимание на иновации и диверсификация на усилия и капитали, обясни Йорданов.

"Социалните медии неслучайно имат думата "медия" в името си - доста голяма част от хората потребяват информацията, публикувана в тях. Тяхната тежест се увеличава и затова въпросът с фалшивите новини става актуален. Много е тънка границата между контролирането на фалшивите новини и максималната цензура, която може да бъде наложена. Социалните медии създават около съответния потребител т.нар. information bubble, тоест един информационен балон, в който ти си затворен, и много рядко, само ако ти съзнателно го решиш, можеш да излезеш от него." 

В момента програмите, които се разписват, са стигнали до доста високо ниво на изкуствен интелект, който сам оперира и действа на базата на предварително зададени критерии, уточни събеседникът. 

Защо и как Тръмп се възползва от механизмите на социалните медии? Как сайтовете, владеещи интернет, бетонират позициите си за бъдещето? Имат ли скрупули сайтовете, доминиращи трафика в интернет, по отношение на закриване на проекти с незадоволително представяне? Какъв е шансът на компании от България да попаднат сред големите в интернет средата?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт