Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Тъмната страна на умните устройства – несигурността в мрежата

Спас Иванов, експерт по киберсигурност, Бизнес старт, 10.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Изтеклите в платформата Wikileaks данни, че редица разузнавателни агенции, в това число и ЦРУ, са използвали хакерски софтуер, за да придобият достъп до информацията от огромен брой „умни“ устройства, както и отражението на скандала върху водещите производители на рези устройства като Apple и Samsung беше темата в Бизнес старт в минутите след 7:30. Обречени ли сме на вечна несигурност на личната информация, използвайки „умните“ джаджи? Гост на Иван Нончев в студиото на предаването бе експертът по киберсигурност Спас Иванов.

„Не е изненада, че информационните системи на Google, Apple или Microsoft имат слабости - вградени в самият им дизайн, слабости, които се откриват всеки ден. В този случай въпросът е малко по-различен. В крайна сметка ЦРУ, знаейки за всички тези слабости, е създало система за автоматизирана дистрибуция на зловреден код, което заразява масово – смарт телевизорите на Samsung, телефоните на Apple. Тук излиза въпросът, защо като ЦРУ твърди, че го прави единствено към определени субекти, как тази автоматизирана система знае кого атакува“, коментира Иванов. „Това ще има изключително голям отзвук в IT индустрията, в момента всички гиганти в сектора се надпреварват да пускат съобщение след съобщение“, добави той.

„Най-логичното нещо, което могат да направят IT компаниите, е да отричат, че сътрудничат на службите. В случая обаче става дума за нещо много по-различно. Едно е, когато се иска достъп до конкретни данни за конкретен случай. Друго е, когато абсолютно тайно, без да уведомяваш никого и използвайки слабости, които си длъжен да оповестиш, масово крадеш данни“, заяви гостът в студиото.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт