Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как Пловдив се превърна в крупен индустриален център

Инж. Пламен Панчев, председател на Клъстер Тракия икономическа зона, Бизнес старт, 10.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

За причините Пловдив да се превърне в един от най-големите индустриални центрове у нас, както и перспективите за развитие на областта говори в предаването Бизнес старт с водещ Иван Нончев председателят на Клъстер Тракия икономическа зона (ТИЗ) инж. Пламен Панчев.

В началото инж. Панчев даде подробности за проекта ТИЗ. „Тракия икономическа зона представлява обединение на девет общини и два клъстера и успя да привлече повече от €1,5 млрд. инвестиции, създаде над 30 хил. работни места, като тази година се навършиха 20 години от отварянето на първия завод в икономическата зона“, резюмира Панчев.

„Всички тези зони, малки общини, ползват потенциала на Пловдив – учебните заведения, университетите, кадрите, административния опит. Но ярък пример е това, че голяма част от работещите в индустриалната зона в Раковски, например, са от самия град, като това помогна и за реализирането на много млади хора“, заяви той.

„След като сме водещи в България, ще обърнем поглед към Югоизточна Европа и към едно сътрудничество с Бургас и Хасково, което сме започнали вече от половин година. Успяхме да се споразумеем с двете общини за общо представяне на проекта, тъй като имаме много допълващи се неща, които са полезни за всички – Бургас разполага с пристанище, Хасково разполага с територии и добра и качествена работна ръка. Убедени сме, че всичко това ще помогне през следващите години проектът да се развива устойчиво“, представи плановете на клъстъра той.

Около 140 са инвестиралите в региона компании, стана ясно от думите на Панчев. „В момента инвеститорският интерес е доста силен. От началото на годината сме в преговори с 4 сериозни компании“, каза още той, уточнявайки, че подобен процес – от заявяването на интерес до конкретните стъпки за реализация, трае около година.  

Целия разговор вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт