Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Отношенията между Германия и Турция са близо до точката на замръзване

Стоян Сталев, дипломат, Бизнес старт, 09.03.2017

Стоян Сталев, дипломат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стоян Сталев, дипломат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има ли скрити поводи, които останаха извън светлина на прожекторите, за да се стигне до настоящите отношения между Анкара и Берлин след размяната на остри реплики на най-висше държавно равнище? Темата коментира дипломатът Стоян Сталев в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

Прекрачва се една граница на търпимост и толерантност в гостоприемството на Германия, посочи той. Предизборната обстановка в Турция не оправда агресивното ѝ говорене, допълни дипломатът. 

Напрежението между двете страни ще спадне, но различията по отношение на свободата на словото и търпимостta към критика ще останат, смята Сталев. 

Агресивното говорене от страна на Анкара цели да отблъсне турското население от преговорния процес за членство на страната в ЕС. Турция използва безмитния режим, така че в търговско отношение членството няма да донесе повече ползи за страната, отбеляза Сталев. 

Дипломатът коментира и дебата за Европа на няколко скорости. Правилната постановка е не да има Европа на различни скорости, а да има нов подход на дерегулация, но със запазване на единството на всички държави членки по отношение на външна политика, сигурност и отбрана. "В тези области трябва да имаме много по-силна позиция и единни институции", коментира той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт