Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Цената на свободата

Проф. Веселин Янчев, историк от СУ, Бизнес старт, 03.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Своеобразен паралел между днешният празник 3 март и влиянието на тази дата върху България, в това число и върху българската икономика, направи в студиото на Бизнес старт с водещ Иван Нончев преподавателят от Софийския университет проф. Веселин Янчев.

„Като всяка една ключова дата, 3 март има много ключови детайли, които трябва да се прегледат прецизно. Те продължават да се изясняват от историци, политици, дори философи“, смята порф. Янчев. „Важното е да подходим към тази дата по-рационално, по-обективно, а не с този патриотичен ентусиазъм, с тази емоционална романтика. Но не и да изпадаме в крайности и да отричаме 3 март. Многократно съм заявявал, че няма друга по-подходяща дата за национален празник, защото именно тогава започва, под една или друга форма, самостоятелното съществуване на българската държавност“, допълни той.

„Идеята, че Руско-турската война едва ли не е изиграла роля на буржоазно-демократично революция. Но това е нещо, което не може да бъде потвърдено. Не настъпва радикална промяна в стопанския живот на България веднага след Освобождението. Но го има стремежа – самите руснаци, идвайки тук, си дават сметка, че в България трябва да се изградят институции, да се създадат условия за едно по-проспериращо икономическо развитие. И ние де факто виждаме, че от първия ден на съществуване на българската държавност държавата поема тази роля. За съжаление обаче тя се оказва единствения фактор, който да посочи насоките за развитие на стопанството и обществото и да осигури ресурсите за това развитие “, каза гостът в студиото.

„България все пак се справя с финансовата система, Османската империя ни оставя една развита финансово-кредитна система, която е в основата на всяка една просперираща икономика. Създава се една сфера от държавни банки, както и частни банки, създава се един алтернативен кредит, който може да даде стимул за развитие на стопанството. Държавата се правя и с инфраструктурата, вложени са доста средства за развитие на железопътната инфраструктура, сторят се пристанища. Влагат се усилия за развитие на икономиката чрез протекционистичната политика и закони “, отчете проф. Янчев.  

Целият разговор вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт