Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България изпълнява ангажимента си за увеличение на военните разходи

Ген. Атанас Запрянов, бивш зам.-министър на отбраната, Бизнес старт, 02.03.2017

Ген. Атанас Запрянов, бивш зам.-министър на отбраната. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ген. Атанас Запрянов, бивш зам.-министър на отбраната. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2014 държавите членки в НАТО поеха ангажимента да спрат намаляването на военните си разходи и започнат процес на тяхното постепенно увеличаване до 2% от БВП в продължение на следващите 10 години. Това коментира бившият зам.-министър на отбраната ген. Атанас Запрянов в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

След срещата във Варшава миналата година тенденцията на намаляване на военните разходи във всички държави членки е преустановена, като голяма част от страните членки са обърнали тренда и започнали увеличаване на военните разходи. В резултат на изпълнението на поетите ангажименти тази година военният бюджет на България е 1,63% от БВП, което означава, че програмата 2020 се изпълнява в частта повишаване на военните разходи, посочи ген. Запрянов. По думите му за България тази тенденция е планова и тя е заложена в тригодишната прогноза на предходното правителство. 

Според бившия зам.-министър на отбраната новият парламент ще продължи да се придържа към тази тенденция с оглед на речта на Доналд Тръмп и неговия апел към европейските съюзници да увеличат военните си разходи. 

На базата на новия си план България показва желание да развива военните си способности, но трябва да има баланс между военните усилия на държавата и нейното икономическо състояние, подчерта още ген. Запрянов.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт