Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Еко, био, органик - де е България

Стоилко Апостолов и Стоян Симеонов в Бизнес старт, 01.03.2017

Биопроизводителите Стоилко Апостолов и Стоян Симеонов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Биопроизводителите Стоилко Апостолов и Стоян Симеонов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българските плодове и зеленчуци са доста по-различни като вкусови качества от вносните. За да пропътуват няколко хиляди километра, вносните са устойчиви видове и нека не забравяме, че преди 30 години нашите институти са били банка за семена, дори и за Холандия. Това каза биопроизводителят Стоян Симеонов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

"Българинът търси българския продукт и дори много пъти бива подвеждан с вносни стоки, които му се представят за български. Липсва контролът - ако един производител притежава земя, която може да даде 1 тон домати продукция, той не може да продаде 100 тона домати като произведени от него", каза Симеонов. 

България в момента е на второ място в света по брой сертифицирани пчелни семейства. По последни неофициални данни става дума за 230 хил. пчелни семейства. България е един от големите производители на пчелен мед. "Проблемът е, че се изнася за Германия и там се пакетира, за да се достави до крайния потребител. Ние сме производител на суровина", каза от своя страна биопроизводителят Стоилко Апостолов.

Можете да се включите в организирания от Клуб Инвестор дебат Предизвикателствата пред земеделците през 2017 г. на 14 март 2017 г. от 13 ч. в бизнес център Capital Fort в София (бул. "Цариградско шосе" 90).

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт