Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

При влизане в еврозоната България може да последва съдбата на Гърция

Икономистът и преподавател в УНСС Митко Хитов, Бизнес Старт, 28.02.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва ли България да бърза с влизането си в еврозоната? Темата коментира икономистът и преподавател в УНСС Митко Хитов в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

По думите му голяма част от проблемите, свързани със задлъжнялостта на отделните държави членки, може да се обясни с приемането на еврото. "Икономиките работят с различна ефективност, имат различна структура и различна способност да създават добавена стойност. Когато една икономика не действа толкова ефективно, колкото действа германската например, тогава вътре в нея се натрупват дисбаланси", обясни той. Трупането на дългове се превръща в единствения вариант за поддържане на баланс от южните държави, отбеляза Хитов. 

Според преподавателя българската икономика е много по-ниско ефективна от гледна точка на функциониране спрямо ядрото на еврозоната. Това означава, че дисбалансите в икономиката на страната непрекъснато ще се разширяват, ако България не разполага с механизъм, с който да ги тушира. По този начин България рано или късно ще стигне до ситуацията на Гърция, допълни той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт