Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бъдещето на българската роботика и мехатроника

Асен Шулев, Институт по механика към БАН, Бизнес старт, 27.02.2017

Асен Шулев от Института по механика към БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Асен Шулев от Института по механика към БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако се започне сега реформа, за да се развива роботиката и мехатрониката в България, резултатите ще са видими след десет години. Това каза Асен Шулев от Института по механика към БАН в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

"Това, което правим в България, е наистина героизъм, защото се опитваме с много малко средства да бъдем на световно ниво". 

Работим в тясно сътрудничество с клиники по репдудуктивна медицина в България и на практика нашите роботизирани системи, които произвеждаме, са от полза на лекарите и се използват успешно в няколко български клиники, каза гостът. 

"Има оживление по отношение на роботиката и мехатрониката в България, защото се очакват европейски средства, с които ще бъдат създадени т.нар. Центрове по компетентност. Това е невероятна възможност за науката като такава да се развива и да продължи да съществува. Това е отрасъл, където възвращаемостта е много голяма, говорим за стотици пъти, но е много важно колко средства се инвестират, защото изискват много скъпо научно оборудване". 

Защо българската роботика се насочва към медицината? Как ще се принтират костни заместители за денталната медицина в България? Защо образованието и науката имат нужда от спешна реформа?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт