Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ефектите на CETA върху земеделието – заплаха или възможност

Стилиян Гребеничарски, анализатор в InteliAgro, Бизнес старт, 24.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Ефектите на търговското споразумение CETA върху земеделието в България и в Европа като цяло коментира в предаването Бизнес старт с водещ Иван Нончев анализаторът в InteliAgro Стилиян Гребеничарски.

Още в началото на разговора фокусът бе насочен към може би най-важния въпрос за сектора в светлината на подписването на СЕТА – представлява ли споразумението опасност за земеделските производители? „Както България, така и голяма част от Европа се намират в предизборна ситуация. А пък политиците имат слабост да създават страхове, изкуствени опасности, като се надпреварват да ни спасяват от тях. Извън този контекст обаче трябва да е ясно, че външната търговия между Канада и ЕС в сферата на селското стопанство и храните заема много малък дял. За България конкретно е под 1%, т.е. годишно както износът, така и вносът е около 20-30 млн. лева“, обобщава Гребеничарски.

„Разглеждайки по сектори, имаме ниши, които намират и до сега пазар в Канада, и те могат да получат тласък за развитие. Над 95% от митата ще отпаднат най-вероятно тази година, а Канада е един голям и платежоспособен пазар“, допълни гостът в студиото.

В какво реално се състои към момента експортът и импортът между България и Канада? „Това, което внасяме, са скариди – над 70%, и известно количество леща. А изнасяме шарен слънчоглед, етерични масла, временно консервирани череши. Интересна е нишата на сирената, където също реализираме износ“, отчита анализаторът.

Целият разговор вижте тук:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт