Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо водата в София поскъпва

Арно Валто де Мулиак, изп. директор на Софийска вода АД, Бизнес старт, 23.02.2017

Арно Валто де Мулиак, изп. директор на Софийска вода АД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Арно Валто де Мулиак, изп. директор на Софийска вода АД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Днес ние обслужваме над 1,3 млн. софиянци и те плащат 1,82 лв. за доставката на куб. метър. Това е втората най-ниска тарифа в България и най-ниската за която и да е столица в Европа, не само като основни стойности, но и като процент от доходите. Един софиянец изразходва около 4 куб. м. на месец, което значи, че за вода плаща около 7,30 лв. с ДДС. На базата на нашите решения, които сме обсъждали с регулатора, тази сума ще се увеличи с около 1,30 лв. Това увеличение ще бъде достатъчно за 2017, за да се гарантират инвестициите, а през следващите пет години ще бъдат инвестирани още 200 млн. лв. Това каза изпълнителният директор на "Софийска вода" АД Арно Валто де Мулиак в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

"Водната мрежа в София има обща дължина от 4 хил. км. 1800 км. е дължината на канализацията. Това, взето заедно, е три пъти колкото разстоянието между София и Париж. Работим с 64 резервоара, за да осигурим някои от най-високите нива на качество, като имаме пречиствателна станция в Кубратово. От 2011 компанията е инвестирала 230 млн. лв. в основна инфраструктура. Техническата възвращаемост от тази инвестиция е ясна - 55 млн. куб. м. на година, което е достатъчно за консумацията на един голям град". 

Качеството на водата в София е "едно от най-високите нива на качество" в цяла Европа, като и нивото на удовлетвореност на потребителите също е много високо - "76% от потребителите са много доволни и 100% от тях осъзнават подобрението на системата", заяви гостът. 

"Финансовата перспектива е съвсем различна. До този момент не сме изплатили дивиденти на нашите акционери. Veolia притежава 77% от Софийска вода. Ние направихме ясен избор - да инвестираме и да продължим с инвестициите. За периода 2009 - 2014 сме инвестирали 50% от всички инвестиции във водния сектор в България, а обслужваме 18% от населението. Ние ще отложим възвръщането на някои от нашите разходи, но това не може да продължи вечно". 

Какви са били загубите на вода в България и как са намалели към настоящия момент? Как Софийска вода спестява над 100 хил. тона емисии чрез енергийна ефективност? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт