Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Български стартъп навлиза на нишов пазар за водни спортове

Илияна Боева и Сергей Боев в Бизнес старт, 23.02.2017

Илияна Боева и Сергей Боев, Alooppa. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Илияна Боева и Сергей Боев, Alooppa. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тази пролет българските дизайнерски цветни неопренови костюми ще стъпят на пазара, като цел ще бъде, още от самото начало, международния пазар. Глобалният пазар ще достигне 1,18 млрд. долара до 2020. Очакванията са средногодишно да расте с 4%. Това каза Илияна Боева,  създател на бранда Alooppa, стартъп победител в Rinker's Challenge #3, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

Водните спортове, за които са предназначени костюмите, са т.нар. хавайски сърф (само с дъска), уинд сърф (дъска с платно) и кайт сърф (хвърчило със сърф, който се движи по водата), който се развива от 20 години и преживява истински бум глобално, обясни Сергей Боев, съосновател на Alooppa.

Първоначално идеята ни е да продаваме онлайн със собствен магазин, а след това ще оценим и възможностите за продажба с мултибранд магазини, а също и с физически магазини, каза Боева. 

"Първоначално фокусът е дамски неопрени за топло време. Идеята дойде от това, че аз, като практикуваща водни спортове, исках да имам по-интересен и цветен неопрен, но не успях да намеря лесно на пазара. Ясна бизнес идея за производството им се оформи в края на 2015 година, а конкретното решеине да започнем този проект дойде през февруари 2016".

До момента имаме реални протопити на модели, които са тествани в реални условия, допълни Боев.

Хората са отворени да купуват нещо, което е по-интересно и хубаво, макар и по-скъпо, за техния любим спорт. Маржът в цената между най-ниския ценови клас и дизайнеските изработки е около 100%, каза Боев.

Особено за нишови продукти, начинът за производство и мястото на производство, България, а не Азия, са ключови и представляват добра реклама за продукта, а също и фактът, че стартъпът застава зад каузата "Чисти морета", подчертаха гостите. 

Какви са трудностите пред производстото на толкова специфичен продукт?  

Вижте целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт