Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Каква ще е съдбата на данъчните оазиси в ЕС

Адв. Тодор Табаков в Бизнес старт, 22.02.2017

Адв. Тодор Табаков, чл. на изп. съвет на БТПП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Адв. Тодор Табаков, чл. на изп. съвет на БТПП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Върху мерките срещу т.нар. "данъчни оазиси" в ЕС се работи отдавна, още от началото на глобалния форум за прозрачност, чиято дейност започна през 2000. Непрекъснато се набелязват нови и нови мерки. Срещата вчера е продължение на плана "Московиси" от юни 2015, както и на пространния документ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие BEPS - ерозиране на печалби и пренасяне към юрисдикции, които не са много свързани с тези печалби. Това каза адв. Тодор Табаков, член на изпълнителния съвет на Българската търговско-промишлена палата, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

"Мерките ще бъдат насочени към две посоки - към държави, които в своите данъчни практики не съответстват на принципите на правото на ЕС и втората част от мерките ще бъдат насочени към т.нар. несътрудничещи юрисдикции". 

В рамките на ЕС се поставиха на преден план проблеми, като връщане отново към интензивни преговори по отношение на общата консолидирана данъчна основа и много силно фокусиране върху принципа за много сериозно облагане в страната, където доходите се генерират.

Ирландия, Холандия и Люксембург имат сериозен капацитет да се защитават от обвиненията от страна на ЕК. В Холандия, например, с декларация на Парламента от 1940 е обявен териториалният принцип на облагане и той е крайъгълен камък в холандската данъчна политика. Ще бъде много трудно на ЕК да пречупи този принцип, но Холандия има и други проблеми, свързани с данъчните облекчения в нейните отвъдморски територии.

Каква е позицията на България по въпроса? Трябва ли да се създаде законодателство за контролираните чуждестранни дружества в България? Има ли спешна нужда от дебат за приходите в хазната в България?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт