Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Казусите, правни и морални, пред които ни изправя изкуственият интелект

Кирил Митов, Robopartans, Бизнес старт, 20.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Доколко прилагането на роботите не само в бизнеса, а във всички житейски сфери, изисква нови нормативни, ако не и морални стандарти за работа с тях? Кой поема или би трябвало да поеме отговорност при инцидент, в който е намесен изкуствен интелект? Това коментира в студиото на Бизнес старт с водещ Иван Нончев съоснователят на училището по роботика Robopartans Кирил Митов.

„Инициативата за законово регулиране на казуса не е нещо ново в световен мащаб. Например в администрацията на президента Обама през 2009 бе сформирана такава инициатива, която искаше да разреши подобен род проблеми“, обобщава гостът в студиото. „В законодателството липсва доста, и това „доста“ трябва да се изгради. Законите просто не са готови на този етап, най-малкото няма ясна дефиниция какво е робот“, допълва той.

„Все още няма успешни примери. Основните примери стигат до момента, в който роботът трябва да вземе решения и той не разполага с достатъчно информация“, заявява Митов. Когато има изкуствен интелект и когато той не разполага с достатъчно информация, какви са неговите стъпки? Ето това е проблемът – дали търси повече информация и от къде“, добавя съоснователят на Robopartans.

Целия разговор вижте тук:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт