Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как България стана лидер в производството на текстил

Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекла и текстил, Бизнес старт, 16.02.2017

Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекла и текстил. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекла и текстил. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Независимо, че за последните 10 години текстилната индустрия е изгубила една трета от заетите, тя отново ще отбележи рекорден ръст по отношение на износа. Това обяви Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекла и текстил, в предаването "Бизнес старт" с водещ Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

През последните 3 години заплатите в сектора бележат ръст от 25% и за първото полугодие на 2016 те далеч надхвърлят 650 лв., посочи още тя. Заетите в бранша обаче са намалели от 150 хил. на 100 хил. за 2015. 

По думите на Банкова дуалното обучение е едно от решенията за проблемите в сектора, като то трябва да започва на по-ранна възраст и да продължава не една, а между две и три години. 

Тя каза също, че причините България да стане лидер в производството на текстил са географската локация, близостта до основните пазари, както и традициите и опита в индустрията. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт