Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Стокообменът между България и Германия на прага на пореден рекорд

Митко Василев, главен управител на ГБИТК, Бизнес старт, 15.02.2017

Митко Василев, главен управител на ГБИТК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Митко Василев, главен управител на ГБИТК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стокообменът между България и Германия е на прага на пореден рекорд. Очаква се той да достигне 6,7-6,8 млрд. евро. Добрите новини са, че за последните 5 години износът на нашата страна се е развил много по-бързо отколкото вноса, най-вече по отношение на ЕС и в частност Германия. Това обяви главният управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара Митко Василев в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Той поясни, че страната изнася за Германия предимно машини, продукти на леката промишленост, суровини и полуфабрикати. Тя намира и нови ниши, като например биопроизводството. От друга страна внасяме предимно автомобили и резервни части, машини и съоръжения, продукти на химическата промишленост.

По отношение на инвестициите през 2011 и 2014 се отчита сериозен отлив, но през 2016 се забелязва, че интересът на германските фирми към България се увеличава. По думите на Василев това се дължи на разрешаването на някои проблеми на държавно равнище, например факта, че вече се предоставят държавни гаранции на германски фирми, които искат да инвестират у нас. 

Какви са основните проблеми, които спъват компаниите да инвестират в България, и какъв опит можем да почерпим от страната?

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт