Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Монополът на НЗОК върху здравното осигуряване трябва да се премахне

Д-р Александър Заимов от БЛС и д-р Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването, Бизнес старт, 15.02.2017

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването (в средата) и д-р Александър Заимов от Българския лекарски съюз (в дясно)Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването (в средата) и д-р Александър Заимов от Българския лекарски съюз (в дясно)Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На този етап лимитите на болниците няма как да се отменят изцяло. Това заяви д-р Александър Заимов от Българския лекарски съюз в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова. Заедно с д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването той коментира преговорите по новия Национален рамков договор. 

"Трябва да се премахне монополът на НЗОК върху здравното осигуряване така, че потребителите да могат да си изберат както доставчик, така и осигурител", каза д-р Кацаров. "Освен това е нужна мащабна дерегулация и да се премахнат много от недомислените наредби, които пречат на оказването на медицинска помощ", добави той. 

"Навсякъде, не само в България, парите за здраве не достигат", каза д-р Заимов. "Разликата е, че тук това става за сметка на лечебните заведения, докато на други места по-разумни хора подкрепят плащащите институции", допълни той. 

Вижте повече!

 

Последни новини
Още от Бизнес старт